Aquesta actuació está subvencionada pel SOC, i finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandemia de COVID-19
- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- El Tribunal Suprem fixa que les empreses no poden acomiadar disciplinàriament un treballador sense obrir tràmit d'audiència prèvia
El Tribunal Suprem fixa que les empreses no poden acomiadar disciplinàriament un treballador sense obrir tràmit d'audiència prèvia
El Tribunal Suprem en la seva sentència de 18 de novembre de 2024, considera que es tracta d'una obligació derivada de l'article 7 del Conveni núm. 158 de l'Organització Internacional del Treball que cal aplicar als nous acomiadaments.
Segons ha informat la pàgina web del Poder Judicial, la sala social del Tribunal Suprem, reunida en ple i per unanimitat, en la seva sentència de 18-11-2024 (recurs de cassació per a la unificació de doctrina 4735/2023) ha resolt que l'ocupador ha d'oferir al treballador la possibilitat de defensar-se dels càrrecs formulats contra ell, abans d'adoptar l'extinció del contracte de treball per acomiadament disciplinari. Aquesta decisió es basa en la necessitat d'aplicar, de manera directa, l'art. 7 del Conveni núm. 158 de la OIT (Organització Internacional del Treball) de 1982 (vigent a Espanya des de 1986).
D'aquesta manera el Tribunal modifica la seva pròpia doctrina, establerta en la dècada dels anys vuitanta, que justifica pels "canvis haguts en el nostre ordenament durant tot aquest temps" (Llei de tractats internacionals, doctrina constitucional, qualificació de l'acomiadament, inaplicabilitat de la norma més favorable globalment).
El Conveni de la OIT exigeix aquesta audiència prèvia a l'acomiadament "tret que no es pugui demanar raonablement a l'ocupador" i la Sala Quarta entén que això és el que succeeix en el cas. L'empresa es trobava emparada per un criteri jurisprudencial que, havent romàs en el temps i en relació amb aquesta mateixa disposició, l'alliberava d'aquesta exigència.
Atenció. El TS entén que l'acomiadament havent sigut sota doctrina encunyada amb anterioritat era raonable que l'empresari no activés una exigència que es considerava no exigible. De manera que el canvi de doctrina només és aplicable a les extincions posteriors a la publicació de la sentència.
Font: Poder Judicial
Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.
Una salutació cordial,