El devessall de ERTEs deguda al coronavirus ha suposat una càrrega addicional

25/03/2020
Laboral

El SEPE llança un formulari perquè treballadors no afectats per ERTEs demanin la prestació per desocupació

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), a través de la seva seu electrònica, ha posat a la disposició dels treballadors no afectats per expedients de regulació empro temporals (ERTEs) un formulari de pre-sol·licitud de prestacions per desocupació, segons ha informat aquest dimarts l'organisme en el seu compte de twitter.


El SEPE, que no està atenent de manera presencial als ciutadans per la pandèmia del coronavirus, precisa que una vegada rebut el formulari, un gestor de l'organisme es posarà en contacte amb el sol·licitant per a formalitzar la petició de la prestació. També està disponible un servei de cita prèvia 'online' per a aquests treballadors.

El devessall de ERTEs presentats en els últims dies per nombroses empreses davant el tancament de determinades activitats per l'estat d'alarma ha suposat una càrrega addicional per als serveis públics d'ocupació. De fet, CCOO ha advertit del perill de col·lapse d'aquest organisme si no se li proporcionen 2.500 efectius més a la plantilla.

El SEPE ha informat a més en el seu compte de twitter que ha habilitat dos números de telèfon gratuïts, que se sumen als ja existents, per a atendre ciutadans i empreses. No obstant això, l'organisme reconeix que les seves línies telefòniques es troben "saturades" a causa del "augment significatiu" de crides en aquests dies i subratlla que està prenent mesures per a reforçar aquest servei.

En tot cas, el SEPE recorda als ciutadans que s'han pres mesures per la situació derivada de l'expansió del coronavirus que fan innecessàries determinades gestions.

Així, el SEPE informa que si s'està cobrant el subsidi per desocupació, no fa falta sol·licitar la pròrroga del mateix perquè el pagament es mantindrà transcorreguts els sis mesos. A més, als perceptors del subsidi per a majors de 52 anys no se'ls exigirà la declaració anual de rendes (DONAR).

Per als perceptors de la prestació contributiva de desocupació, el SEPE recorda que durant el temps que duri l'estat d'alarma no s'haurà de realitzar cap tràmit per a renovar la prestació, perquè els serveis d'ocupació autonòmics segellaran d'ofici les demandes.

En el cas dels treballadors inclosos en un ERTE, el SEPE insisteix que els afectats no han de fer res, perquè l'empresa comunicarà tota la informació sobre els treballadors al SEPE i aquesta es remetrà a les oficines d'ocupació autonòmiques. Per tant, no és necessari sol·licitar una cita prèvia amb el SEPE, ja que la gestió de la prestació per desocupació dels treballadors afectats per ERTEs es tramitarà entre l'empresa i les oficines d'ocupació.